Resipi Asam Pedas Sardine

28 April

Lepas kemas rumah tadi I terfikir nak masak apa..Hummmm lama jugak fikir tu.So pergi la selongkar dapur nak tengok apa yang ada.Dalam peti sejuk ada tomato,timun and sayur yang lain.Pastu ternampak tin sardine pulak Terus terlintas nak buat asam pedas sardine.Maklumlah...Malas nak keluar gi beli barang kan.So,cara paling senang buat la asam pedas segera.hahahahaha
Untuk asam pedas ni I lebihkan halia,serai, bunga kantan dan daun kesom pun I tambah. 
Uolls pun sedia maklum kan yang, sardine dalam tin ni ada kala kuat baunya. Ok, kita semak resipi mudah ni....Jommm..


BAHAN-BAHANNYA 
1 tin sardine saiz besar 
1 gengga daun kesom
1 kuntum bunga kantan, belah dua
1 batang serai, diketuk
1/2 inci lengkuas, diketuk
cili kisar secukupnya
jus asam jawa secukupnya (ikut koranglah,kalau nak masam lebihkan)
1 biji tomato, belah 4
1 batang timun,belah ikut kreativiti korang
Garam secukup rasa
1 sudu gula merah
Cuka

BAHAN YANG DIBLEND 
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia tua
1/2 inci kunyit hidup
Secubit belacan
1/2 camca teh lada hitam

CARA MEMBUATNYA 
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan serai dan lengkuas, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing.Then masukkan gula melaka.Biar mendidih. Tuang air secukupnya (anggaran 2 cawan), biar mendidih dan masukkan jus asam jawa.
  2. Tambah daun kesom dan ikan sardine dan 2 camca besar sos ikan sardine tadi. Masak dengan api sederhana, masukkan tomato. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Letak cuka sikit.Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau roti....Selamat mencuba!!

  • Share:

You Might Also Like

0 Comment